Objavljena analiza rezultata preciznih geodetskih mjerenja o pomicanju zemljine kore na potresom pogođenom području

analiza rezultata preciznih geodetskih mjerenja o pomicanju zemljine kore na potresom pogođenom području

U razdoblju od 4. do 28. siječnja 2021. godine na potresom pogođenom području, službenici Državne geodetske uprave obavili su pripremne radnje i precizna kontrolna satelitska (GNSS) mjerenja...

U razdoblju od 4. do 28. siječnja 2021. godine na potresom pogođenom području, službenici Državne geodetske uprave obavili su pripremne radnje i precizna kontrolna satelitska (GNSS) mjerenja na području gradova Gline, Petrinje i Siska, te je temeljem toga izrađeno Izvješće o analizi rezultata preciznih geodetskih mjerenja o pomicanju zemljine kore na potresom pogođenom području, kao i pregledne karte položajnih i visinskih pomaka.

U Izvješću se najavljuju daljnje geodetske aktivnosti, tako da se planira  na  temelju  dodatnih  ciljanih  izmjera na terenu izvršiti dodatne detaljne analize za potrebe stvaranja matematičkih modela i izračuna transformacijskih parametara kojima će se postojeći katastarski podaci dovesti u korelaciju s  pomacima  uzrokovanih potresom ovisno o udaljenostima od epicentara potresa te utvrđenim smjerovima i  vrijednostima pomaka zemljine kore. Nakon izvršenih računanja to će omogućiti neometan rad  geodetskim stručnjacima na poslovima održavanja katastarskog operata sukladno propisima za koje  je nadležna Državna geodetska uprava.

Izvor: https://dgu.gov.hr/

Poveznica na izvornu vijest