Uvjeti korištenja CROPOS sustava vezano za donesene izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

CROPOS sustav

  Nastavno na upite naših članova a vezano za korištenje CROPOS sustava prema odredbama Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 39/2022), prenosimo u cijelosti obavijest Državne geodetske uprave od 7.4.2022.
„Sukladno Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 39/2022), a koji je stupio na snagu 7. travnja 2022. godine, ukida se dio stvarnih troškova korištenja usluga CROPOS sustava.
  Stupanjem na snagu ovog Zakona, za usluge u realnom vremenu Diferencijalni servis pozicioniranja (DPS) i Visokoprecizni servis pozicioniranja (VPPS) ne naplaćuje se naknada za korištenje podataka CROPOS sustava.
  Sukladno Pravilniku o određivanju visine stvarnih troškova uporabe podataka dokumentacije državne izmjere i katastra nekretnina (NN 59/2018) i dalje se naplaćuje usluga Geodetski precizni servis pozicioniranja (GPPS) prema odabranom vremenskom intervalu (1 minuta = 0,5 kn), te jednokratni trošak registracije korisnika (300 kn).“
Izvorna vijest:
https://cropos.hr/obavijesti/170-zakon-o-izmjenama-i-dopuni-zakona-o-drzavnoj-izmjeri-i-katastru-nekretnina
Važna napomena:
  Ukoliko ste već uplatili sredstva (pretplatu) za usluge, za povrat istih potrebno je poslati dopis u Državnu geodetsku upravu (na info@dgu.hr), s naznakom za povrat sredstava neiskorištenog dijela pretplate uz potpis i pečat tvrtke, te obavezno navesti korisničko ime na koje glasi pretplata. Uz dopis potrebno je priložiti i potvrdu uplate, a povrat sredstava izvršit će se na račun s kojeg je izvršena uplata.