Najava radionice u organizaciji Geodetskog fakulteta

Najava radionice u organizaciji Geodetskog fakulteta

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira aktivnost uključenu u Godišnji program stručnog usavršavanja HKOIG za 2023. godinu (radionicu) pod nazivom:

  • Vizualizacija otvorenih podataka – kako prikazati podatke na učinkovit i privlačan način? (doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak)

Radionica će se održati 16.02.2023. na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Fra Andrije Kačića Miošića 26, HR-10000 Zagreb) u predavaonici 10 (suteren) s početkom u 17:00.

Radionica Vizualizacija otvorenih podataka – kako prikazati podatke na učinkovit i privlačan način? posvećena je vještinama podatkovne pismenosti i tehnikama kartografske vizualizacije u kontekstu otvorenih podataka.

Kroz niz praktičnih primjera polaznici će saznati što su i čemu služe otvoreni (geoprostorni) podaci, gdje mogu pronaći i kako pristupiti otvorenim skupovima podataka te kako rukovati uobičajenim otvorenim formatima kao što su CSV, GeoJSON i Shapefile.

Vođeni korak po korak, polaznici će izraditi interaktivnu web kartu koristeći otvorene GIS alate i otvorene tehnologije (biblioteka D3.js). Proći ćemo kroz cijeli proces izrade interaktivne web karte: od pristupanja podacima i načela kartografskog oblikovanja do izrade korisničkog sučelja i dodavanja interaktivnosti s JavaScriptom. Usput ćemo pokriti važne koncepte kao što su izbor kartografske projekcije te kodiranje podataka bojama. Obuhvatit ćemo ključna načela u oblikovanju karata i najbolje prakse u kartografiji i vizualizaciji geoprostornih podataka te vas uputiti kako prikazati podatke na karti na učinkovit i privlačan način.

Poznavanje osnova HTML-a, CSS-a, SVG-a i JavaScripta je poželjno, ali nije nužno.

Ova aktivnost uvrštena je u Godišnji program stručnog usavršavanja HKOIG za 2023. te je vrednovana sa ukupno tri (3) akademska sata iz Područja 2 stručnog usavršavanja.

Prodaja ulaznica omogućena je putem sustava Entrio na poveznici: https://www.entrio.hr/event/vizualizacija-otvorenih-podataka-13333.

Ulaznice su dostupne zaključno s 15.02.2023. u 12:00.