• Ulica grada Vukovara 271/II, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • T +385 1 5508 402 / F +385 1 5508 408
  • MB 2532026 / OIB 10252280242 / IBAN HR9723600001102092351

Vijesti » Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR – General Data Protection Regulation)

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR – General Data Protection Regulation)

Ponedjeljak, 28. Svibanj 2018.

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR – General Data Protection Regulation)

Poštovane kolegice i kolege,
dana 25. svibnja 2018. započela je primjena Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka) (Tekst značajan za EGP) (SL L 119, 4. 5. 2016.), a istog dana na snagu je stupio i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (“Narodne novine” broj 42/18).
Navedeni propisi reflektiraju se i na obavljanje geodetske djelatnosti i stručnih geodetskih poslova.
Pravni temelji za obradu osobnih podataka regulirani su člankom 6. citirane Uredbe. Sukladno navedenoj odredbi obrada je zakonita samo ako i u onoj mjeri u kojoj je ispunjeno najmanje jedno od sljedećega:
(a) ispitanik je dao privolu za obradu svojih osobnih podataka u jednu ili više posebnih svrha;
(b) obrada je nužna za izvršavanje ugovora u kojem je ispitanik stranka ili kako bi se poduzele radnje na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora;
(c) obrada je nužna radi poštovanja pravnih obveza voditelja obrade;
(d) obrada je nužna kako bi se zaštitili ključni interesi ispitanika ili druge fizičke osobe;
(e) obrada je nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti voditelja obrade;
(f) obrada je nužna za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade ili treće strane, osim kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika koji zahtijevaju zaštitu osobnih podataka, osobito ako je ispitanik dijete.

Napominje se kako Komora zakonito obrađuje osobne podatke temeljem citirane točke (c) i (e), odnosno obzirom da je obrada nužna radi poštivanja pravnih obveza Komore te izvršenje zadaća od javnog interesa i izvršavanja službenih ovlasti Komore.
Svjesna velikog broja otvorenih pitanja koja se uz novu regulaciju zaštite osobnih podataka pojavljuju u obavljanju geodetske djelatnosti i stručnih geodetskih poslova, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije obavijestit će pravovremeno svoje članstvo o svim daljnjim aktivnostima i tumačenjima od strane nadležnih institucija.

Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije

↑ Povratak na vrh

Traži

Kalendar događanja i najava

Izdvojeno

twitter 192x192 HKOIG @HKOIG_CCCGE

Pitanja i odgovori

 10. Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije

LogoZaSlidoKompozicija


NovaulogaNaslovnica


     RBKnjigaZaWeb


pravnisavjetpicture

PRAVNI SAVJETI

 

O nama

PREDSJEDNIK KOMORE
Vladimir Krupa, dipl.ing.geod.

VODITELJICA TAJNIŠTVA KOMORE
Ivana Alerić, struč.spec.ing.comp.

STRUČNI TAJNIK KOMORE
Ivan Remeta, dipl.ing.geod.

ADMINISTRATIVNA SLUŽBENICA
Biserka Jelavić

SLUŽBENICA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA
Ivana Alerić

GLAVNI UREDNIK INTERNETSKE STRANICE I GLASILA KOMORE
Siniša Ramić, dipl.ing.geod.

HRVATSKA KOMORA OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE

SKRAĆENI NAZIV:
HKOIG

NAZIV NA ENGLESKOM:
CROATIAN CHAMBER OF CHARTERED GEODETIC ENGINEERS

SJEDIŠTE - ADRESA:
Zagreb, Ulica grada Vukovara 271/II

MB: 2532026

OIB: 10252280242

Redovni račun: IBAN HR9723600001102092351

Posebni račun: IBAN HR7023600001500187724

Internetska stranica: www.hkoig.hr

Email adresa: hkoig@hkoig.hr

Telefoni
Tel: 01/5508-402
Faks: 01/5508-408

Radno vrijeme
ponedjeljak - petak
08,00 - 16,00

Rad sa strankama
ponedjeljak - četvrtak
10,00 - 14,00

Copyright © Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije