• Ulica grada Vukovara 271/II, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • T +385 1 5508 402 / F +385 1 5508 408
  • MB 2532026 / OIB 10252280242 / IBAN HR9723600001102092351

Vijesti » Arhiva » Reagiranje predsjednika HKOIG na blog Miodraga Šajatovića naslova „Hrvatska ima sjajan mehanizam stopiranja svake veće promjene“ - liderpress.hr

Reagiranje predsjednika HKOIG na blog Miodraga Šajatovića naslova „Hrvatska ima sjajan mehanizam stopiranja svake veće promjene“ - liderpress.hr

Ponedjeljak, 4. Travanj 2016.

Reagiranje predsjednika HKOIG na blog Miodraga Šajatovića naslova „Hrvatska ima sjajan mehanizam stopiranja svake veće promjene“ - liderpress.hr

Reagiranje predsjednika HKOIG na blog Miodraga Šajatovića naslova „Hrvatska ima sjajan mehanizam stopiranja svake veće promjene“ - liderpress.hr

˝Poštovani gospodine Šajatović,
U posljednjem blogu „Ekonomalije“ pod naslovom „Hrvatska ima sjajan mehanizam stopiranja svake veće promjene“ komentirali ste problematiku zapuštenih zemljišnih registara Republike Hrvatske i posljedice takvog stanja na razvoj gospodarstva kao i cijelog društva. Kao jednu od interesnih skupina kojoj odgovara tako nesređeno stanje evidencija naveli ste geodete.
Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije već duže vrijeme ističe problematiku nesređenih zemljišnih evidencija kao bitnu kočnicu svekolikog razvoja Republike Hrvatske. Naš je stav da je to jedno od temeljnih pitanja i problema hrvatskog društva koji se ne rješava kvalitetno i sistematski već dugi niz godina, a svakodnevno nanosi ogromne štete društvu , državi, lokalnoj zajednici te mnogobrojnim tvrtkama i pojedincima.
Zajedno sa Hrvatskom udrugom poslodavaca geodetsko-geoinformatičke struke još u listopadu 2011. organizirali smo konferenciju „Katastar nekretnina temelj gospodarskog razvoja i konkurentnosti Republike Hrvatske“ (http://www.hkoig.hr/assets/dokumenti/program-HUP-Strategija-razvoja.pdf ) na kojoj je prezentirana postojeća situacija zemljišnih evidencija te predložena konkretna rješenja. Već tada je objavljena i naša publikacija „Točne zemljišne evidencije – osnovni preduvjet razvoja RH“ ( http://www.hkoig.hr/assets/Uploads/Strategija-razvoja-geodetske-djelatnosti-0511.pdf ) u kojoj upozoravamo na neusklađenost podataka zemljišne knjige i katastra međusobno te sa stvarnim stanjem na terenu.
Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije ima zakonsku obvezu svoje poslove obavljati u javnom interesu i pritom štititi i unapređivati hrvatsku geodetsku djelatnost. Stoga je Komora državnim tijelima više puta ukazivala na probleme zemljišnih registara i nudila pomoć struke u rješavanju tog gorućeg problema.
U razdoblju nakon izbora nastavili smo sa aktivnostima na ukazivanju ove problematike kroz prezentacije i sastanke sa predstavnicima državnih tijela ( Ured predsjednice, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ) te kontakte sa medijima i političkim strankama, gdje smo izložili i konkretne pokazatelje o postojećem stanju koje navodite u vašem tekstu.
Vidljivo je da je ova tema u posljednje vrijeme i u javnosti i u politici prepoznata kao jedan od gorućih problema našeg društva i smatram da je Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije svojima aktivnim pristupom i ukazivanjem na probleme dijelom tome doprinijela. To pokazuje da geodeti zasigurno ne smatraju da im je u interesu zadržavanje ovako kaotičnog stanja zemljišnih evidencija.
Ukoliko smatrate potrebnim spremni smo svoje stavove i prijedloge i detaljnije predstaviti i obrazložiti.

S poštovanjem,
Predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije
Vladimir Krupa, dipl.ing.geod. ˝

Zagreb, 03.04.2016.

Poveznica na Blog

↑ Povratak na vrh

Traži

Kalendar događanja i najava

Izdvojeno

e - usluga Postupci vezani uz članstvo u Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije

slika eGradani

Potvrda iz Imenika/evidencija Komore

 


NovaulogaNaslovnica


     RBKnjigaZaWeb


pravnisavjetpicture

PRAVNI SAVJETI


 

 foto

CENTAR ZA MIRENJE


twitter 192x192 HKOIG @HKOIG_CCCGE

 

 

O nama

GLAVNI TAJNIK KOMORE
Ivan Remeta, dipl.ing.geod.

VODITELJICA TAJNIŠTVA KOMORE
Ivana Alerić, struč.spec.ing.comp.

VIŠA ADMINISTRATIVNA SLUŽBENICA
Klaudija Barić, bacc.admin.publ.

ADMINISTRATIVNA SLUŽBENICA
Biserka Jelavić

SLUŽBENICA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA
Ivana Alerić, struč.spec.ing.comp.

HRVATSKA KOMORA OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE

SKRAĆENI NAZIV:
HKOIG

NAZIV NA ENGLESKOM:
CROATIAN CHAMBER OF CHARTERED GEODETIC ENGINEERS

SJEDIŠTE - ADRESA:
Zagreb, Ulica grada Vukovara 271/II

MB: 2532026

OIB: 10252280242

Redovni račun: IBAN HR9723600001102092351

Posebni račun: IBAN HR7023600001500187724

Internetska stranica: www.hkoig.hr

Email adresa: hkoig@hkoig.hr; pisarnica@hkoig.hr

Telefoni
Tel: 01/5508-402
Faks: 01/5508-408

Radno vrijeme
ponedjeljak - petak
08,00 - 16,00

Rad sa strankama
ponedjeljak - četvrtak
10,00 - 14,00

Copyright © Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije