• Ulica grada Vukovara 271/II, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • T +385 1 5508 402 / F +385 1 5508 408
  • MB 2532026 / OIB 10252280242 / IBAN HR9723600001102092351

Vijesti » Arhiva » Priopćenje HKOIG o ukidanju HGI

Priopćenje HKOIG o ukidanju HGI

Četvrtak, 9. Rujan 2010.

Priopćenje HKOIG o ukidanju HGI

Poštovani, 

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici 23. srpnja 2010. god. temeljem Plana aktivnosti programa gospodarskog oporavka, usvojila odluku o pripajanju Hrvatskog geodetskog instituta (HGI) Državnoj geodetskoj upravi (DGU) kao jednu od mjera kojima će se ostvariti uštede u sustavu javne uprave. 

Ovim priopćenjem Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije izražava svoja stajališta vezana uz ovu odluku Vlade RH. 

Neki će se zapitati, zašto Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG) tek sada daje svoj pogled na ovu problematiku i izlazi s priopćenjem? Jedan od razloga je što se očekivalo da će u proteklom vremenskom razdoblju nadležne državne institucije i tijela dati razvidnu, sustavnu i jasnu analizu razloga ukidanja, odnosno pripajanja HGI u sustav DGU. Takva analiza dosada nije dana vjerojatno i iz razloga što takva analiza ne bi opravdala predloženo ukidanje/pripajanje HGI, budući da su novčane uštede koje će se ostvariti ukidanjem HGI zanemarive i zasigurno neće pridonijeti rješavanju problema gospodarske krize i recesije. 

Postavlja se pitanje da li je netko od nadležnih tijela provelo sustavnu analizu štete koja će nastati ovim potezom? Naime, od svog osnutka pa do danas HGI je rastao do zavidne geodetske institucije koja ima svoj status i renome, kako na domaćem, tako i inozemnom planu. U domaćim okvirima je HGI bio vodilja u smislu zapošljavanja mladih i perspektivnih kadrova (zar ne težimo k tome kao društvo?), koje je iznjedrio Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Timovi koji su bili okupljeni oko bivšeg ravnatelja (prof. dr. sc. Nevia Rožića) i sadašnjeg ravnatelja (prof. dr. sc Tomislava Bašića) uz puno zalaganja i odricanja doveli su svakodnevnim radom HGI na sadašnju visoku znanstveno-stručnu razinu. Kontrola kvalitete dijela geodetskih proizvoda, koja je obavljana na ovoj instituciji, dovela je kvalitetu hrvatske geodezije na zavidnu razinu te donijela napredne promjene i kod privatnih tvrtki. Logičan potez je bilo osnaživanje HGI i davanje veće autonomije i proširenje sustava na kontrolu svih geodetskih proizvoda, a ne njegovo ukidanje.  Daljnje školovanje mladih stručnjaka i suradnja s znanstvenim i državnim tijelima bila je jedna od glavnih smjernica HGI. Rezultati rada HGI svakodnevno su prisutni kako u geodetskoj struci, tako i u ostalim granama života. U inozemstvu HGI aktivno sudjeluje na brojnim znanstveno-stručnim skupovima, gdje prezentacijom svojega rada i projekata djeluje na afirmaciji i prepoznavanju kako Republike Hrvatske tako i hrvatske geodezije.

Kontrola kvalitete, domaći i inozemni znanstveno-stručni projekti koji se temelje na rješavanju i provedbi geodetskih zadataka, analiza geodetskih proizvoda, sudjelovanje na izradi Zakona i pravilnika samo su dio područja djelovanja HGI, koji će ovom neutemeljenom odlukom biti prekinuti. 

Odluka nije dobra i iz razloga što se DGU-i, koja je naručitelj mnogih geodetskih proizvoda, pripaja tijelo koje kontrolira te proizvode i za nju kao naručitelja, a trebalo bi imati potpunu neovisnost u postupcima kontrole geodetskih proizvoda. 

Važno je napomenuti i to, da su djelatnici HGI bili izuzetno aktivno uključeni u Program trajnog stručnog usavršavanja koje provodi HKOIG. Sva predavanja su bila dobro posjećena i primljena, i što je još važnije napomenuti, temeljila su se na najnovijim i najsuvremenijim informacijama i saznanjima iz geodetske struke. 

Ukidanje ovako važne institucije, koja je bila jedan od važnih karika u lancu geodetskih institucija i struke, šteti ne samo hrvatskoj geodeziji nego i našoj državi i društvu u cjelini sada i u budućnosti. Republika Hrvatska će uskoro ući u Europsku uniju što će donijeti promjene i u geodetskom poslovanju. Otvoriti će se vrata stranim tvrtkama koje će imati pravo rada na području naše države. Njihovim dolaskom i „odlaskom" Instituta, bez kvalitetnog sustava kontrole proizvoda nećemo biti u stanju štititi svoje interese. Složiti ćete se, da se niti sustav kontrole niti institucija ne mogu uspostaviti ponovo „preko noći". Za to je potrebno puno rada, vremena i odricanja. 

Temeljem gore iznesenog tražimo od nadležnih institucija da preispitaju svoju odluku, te da geodetskoj javnosti objasne razloge ukidanja Hrvatskog geodetskog instituta kao i smjernice obavljanja kontrole kvalitete geodetskih proizvoda u budućnosti.

Upravni odbor Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije

preuzmi pdf.

 

↑ Povratak na vrh

Traži

Kalendar događanja i najava

Izdvojeno

e - usluga Postupci vezani uz članstvo u Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije

slika eGradani

Potvrda iz Imenika/evidencija Komore

 


NovaulogaNaslovnica


     RBKnjigaZaWeb


pravnisavjetpicture

PRAVNI SAVJETI


 

 foto

CENTAR ZA MIRENJE


twitter 192x192 HKOIG @HKOIG_CCCGE

 

 

O nama

GLAVNI TAJNIK KOMORE
Ivan Remeta, dipl.ing.geod.

VODITELJICA TAJNIŠTVA KOMORE
Ivana Alerić, struč.spec.ing.comp.

VIŠA ADMINISTRATIVNA SLUŽBENICA
Klaudija Barić, bacc.admin.publ.

ADMINISTRATIVNA SLUŽBENICA
Biserka Jelavić

SLUŽBENICA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA
Ivana Alerić, struč.spec.ing.comp.

HRVATSKA KOMORA OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE

SKRAĆENI NAZIV:
HKOIG

NAZIV NA ENGLESKOM:
CROATIAN CHAMBER OF CHARTERED GEODETIC ENGINEERS

SJEDIŠTE - ADRESA:
Zagreb, Ulica grada Vukovara 271/II

MB: 2532026

OIB: 10252280242

Redovni račun: IBAN HR9723600001102092351

Posebni račun: IBAN HR7023600001500187724

Internetska stranica: www.hkoig.hr

Email adresa: hkoig@hkoig.hr; pisarnica@hkoig.hr

Telefoni
Tel: 01/5508-402
Faks: 01/5508-408

Radno vrijeme
ponedjeljak - petak
08,00 - 16,00

Rad sa strankama
ponedjeljak - četvrtak
10,00 - 14,00

Copyright © Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije